• “Vianočný volejbalový turnaj”

          • Dňa 20.12.2023 sa na našej škole uskutočnil “Vianočný volejbalový turnaj”, medzi triedami, kde sme sa naladili vianočnou náladou. Turnaja sa zúčastnilo 8 tímov. Napinavý finálový zápas medzi novopečenými prvákmi a skúsenými štvrtákmi rozhodol o tom, že na 1. mieste sa umiestnili žiaci v spojení tried 4.A + 4.C, na 2. mieste sa umiestnili 1.A + 1.C a tretie miesto obsadili žiaci tried 3.A + 3.C. Záverečný zápas si zahrali víťazi turnaja proti učiteľom. Atmosféru si vytvárali nielen hráči, ale aj ich spolužiaci, ktorí povzbudzovali a držali palce.

          • December - mesiac mnohých mien

          • December - posledný z mesiacov v roku, sa nesie v duchu mnohých  významných dní, ktoré sa stali výkričníkom v medziľudskej komunikácii alebo aj úsmevným pozastavením sa nad životom.

            1. december bol vyhlásený za Svetový deň boja proti AIDS ako nástroj prevencie, intenzívnejšieho vzdelávania a zvyšovania povedomia verejnosti o infekcii HIV a ochorení AIDS. Červená stužka sa stala jeho univerzálnym symbolom. Na pomoc a  poradenstvo slúžia aj tieto linky:

            www.hivaids.sk       

            www.hivpomoc.sk       

            www.walki.sk/hiv-aids/ 

            www.domsvetlaslovensko.sk             

            www.hivslovensko.sk/  a nonstop bezplatná infolinka: 0800 666 777.

                 Najkrajším zo všetkých decembrových dní však je pre väčšinu ľudstva v každej vekovej kategórii Deň narodenia Božieho Syna - 24.december - Vianoce, čas, kedy si ľudia lásku zhmotňujú v darčekoch od výmyslu sveta. K Vianociam neodmysliteľne patria aj vianočné stromčekysvetielka ich zdobiace, ktorým sa  ľudia rozhodli venovať jeden deň v roku - 2.december. A práve 2.december si vybrali aj ako Deň vianočných kníh, Deň hrania sa vonku, Deň basketbalu, Deň špeciálneho vzdelávania, Deň učenia sa cudzích jazykov, Deň hrušiek, Deň sviečok či Deň počítačovej gramotnosti - pripomienky dôležitosti rozvoja počítačových zručností.

            3.december sa stal Dňom 2D umelcov - digitálnych umelcov a ilustrátorov, ktorí tvoria digitálne umenie a animáciu.

            10. december je Dňom ľudských práv - pripomienkou výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv (1948), je tiež príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomne závislé a prepojené. Ich podpora a ochrana je zásadná pre zachovanie ľudskej dôstojnosti, mieru i demokracie. Pri príležitosti Dňa ľudských práv sa zaväzujeme ešte intenzívnejšie zastávať sa utláčaných, ohrozovaných ľudí a vystupovať na ich obranu.

            11. decembra - v Svetový deň ľudstva, si pripomíname spolupatričnosť, humanitu a spoločenský rozmer charakteru ľudskej rodiny.

            Prvý týždeň v decembri bol stanovený ako Týždeň povedomia o bezpečnosti starších vodičov poukazujúc na dôležitosť bezpečnosti mobility a dopravy pri udržiavaní aktivity tejto zraniteľnej spoločenskej skupiny.

            V mesiaci zavŕšenia kalendárneho roka sa ľudia rozhodli pripomínať si dôležitosť duchovného rozvoja osobnosti, dôležitosť čítania kníh, a tak pribudol decembru prívlastok Mesiac duchovnej gramotnosti.

            Dvanástemu mesiacu v roku patrí tiež prívlastok Mesiac daru zraku ako pripomienka jeho výnimočnosti.

            V súvislosti so sviatočným charakterom decembra sa stal aj Mesiacom kravaty a podnikateľská perióda mu dala prizmu Mesiaca písania podnikateľského plánu. December je univerzálny mesiac ľudských práv, práv, ktoré prislúchajú každému človeku od narodenia. Medzi základné ľudské práva patrí napríklad právo na život, osobnú slobodu a bezpečnosť, slobodu prejavu, výhradu vo svedomí, spolčovania, právo zhromažďovania a iné. Sú to univerzálne práva všetkých ľudských bytostí, nezávislé od jurisdikcie alebo iných faktorov ako etnický pôvod, národnosť, náboženstvo, pohlavie a pod.. Ľudské práva sú zakotvené v medzinárodných zákonoch a dohodách, ako aj vo vnútroštátnych zákonoch mnohých krajín, tvoria morálnu základňu pre reguláciu geopolitického poriadku.

            Nech už sa na december pozrieme z perspektívy ktoréhokoľvek zo spomenutých záujmov, z ktorejkoľvek oblasti ľudského bytia, je azda najočakávanejšou časťou roka, kedy sa plnia sny a túžby.

            Nuž nech sa aj vám a vašim blízkym plnia sny a priania nielen počas tohtoročných Vianoc, ale aj v celom novom kalendárnom roku.

            Mgr. Martina Leláková

          • Celoslovenská súťaž žiakov v študijnom odbore obchodná akadémia

          • V dňoch 12. – 13. decembra 2023 sa na pôde Obchodnej akadémie, Watsonova 61, Košice, konal VIII. ročník celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností žiakov stredných odborných škôl v študijnom odbore obchodná akadémia. Základným cieľom tejto súťaže je upevnenie, rozvoj, konfrontácia odborných zručností a teoretických vedomostí u žiakov obchodných akadémii. Veľká pozornosť sa kladie aj na rozvoj komunikačných a prezentačných zručností.

            Súťaž prebiehala v troch kolách:

            1. Praktické účtovanie vybraných účtovných prípadov ako súvislý príklad z podvojného účtovníctva, výpočet a účtovanie miezd, výpočet výsledku hospodárenia a dane z príjmov, vyhotovovanie účtovných dokladov.

            2. E-learningový test pozostávajúci z otázok z oblasti ekonomiky, práva, makroekonómie, občianskej náuky, geografie, komunikácie a zo základných informácií o EÚ.

            3. Prezentácia v anglickom jazyku v programe MS Office Power Point, resp. Canva z okruhov:

            - výročie založenia školy,

            - peniaze a ich vývoj,

            - projektové stretnutie ERASMUS +

            Našu školu na tejto súťaži reprezentovali: Peter Gašparovič – 4. A. trieda, Lucia Jakubčová – 4. B. trieda

            V silnej konkurencii 8 škôl – obchodných akadémii, sa umiestnili na druhom mieste.

            Ku krásnemu výsledku im srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Ing. Dana Richnavská

          • Vianočné zbierky

          •  Čaro Vianoc v nás vyvoláva túžbu robiť ľudí okolo nás šťastnými, obdarovať ich nielen našou pozornosťou, ale aj darmi, a plniť ich priania. Tiež je to  čas, kedy sa snažíme asi najviac v roku priblížiť k dobru a poraziť zlo. Dobrý skutok je nástroj, ktorým môžeme zlepšiť svet okolo seba.  

            Spojená škola, Masarykova 24, Prešov vám ponúka priestor urobiť pár dobrých skutkov posledný týždeň pred Vianocami. Od pondelka bude vo vestibule školy umiestnená truhlica, do ktorej môžete finančne prispieť ľubovoľnou čiastkou a výťažok z tejto zbierky odovzdáme na pomoc detičkám v Detskej nemocnici v Prešove.  

            Pred Vianocami nás čaká aj veľké upratovanie v domácnostiach, tak Vás chceme poprosiť, darujte hračky, ktoré už ležia dlhšie na poličkách, či pod posteľou. Hračky, ktoré sú v zachovalom stave a budú použiteľné pre deti z detského domova. Zberný kôš bude umiestnený vo vestibule školy a veríme, že ho spoločne naplníme.  

            Obe zbierky budú prebiehať do konca budúceho týždňa a výsledok Vašej snahy zverejníme v piatok 22.12.2023. Deň predtým organizujeme Vianočný jarmok v telocvični školy, takže zisk z predaja produktov jednotlivých stánkov môžete následne vhodiť do truhlice určenej na finančnú zbierku 

            Vopred ďakujeme za Vaše príspevky.   

          • Olympiáda cudzích jazykov

          • V mesiaci november sa konali na našej škole olympiády z cudzích jazykov , Olympiáda z anglického jazyka  a Olympiáda z nemeckého jazyka.

            Žiaci si zmerali svoje sily v oblasti jazykových kompetencií a to: počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a praktické používanie jazyka.

            V ústnej časti predviedli žiaci svoje komunikačné schopnosti.

            Prvé miesta získali:

            OAJ: 1. Kristína Palková III.C

                     2. Veronika Tarasovičová IV.D

                     3. Karin Vargová III.C

            ONJ: 1. Pavol Petriľák  III.B

                      2. Leonard Kaščák III.B

                      3. Simona Galková  II.B

            Kristína Palková, Pavol Petriľák a Leonard Kaščák postupujú do okresných kôl, ktoré sa budú  konať v januári 2024.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

          • Objednávanie stravy v predvianočnom období

          • Milí stravníci,

            na základe zabezpečenia stravovania v predvianočnom období a podľa dodávacieho spôsobu zásobovania Vás

            žiadam o objednávanie stravy nasledovne:

            • v termíne budúceho týždňa (18.-22.12.2023) na celé obdobie sa objednáva do 15.12.2023 do 14:00 hod.

            Po tomto termíne nebude možné realizovať žiadne zmeny. Za pochopenie vopred ďakujem

            Janka Stašková - vedúca ŠJ

          • Rýchle prsty

          • V tomto predvianočnom sviatočnom čase hľadáme zábavu aj v školských povinnostiach... Dňa 12. decembra 2023 sa stretli dievčatá aj chlapci s rýchlymi prstami a zúčastnili sa školského kola súťaže Spracovanie informácií na počítači. Desať žiakov súperilo v dvoch disciplínach.

            V prvej súťažnej disciplíne - Písanie na počítači - dosiahol v 10-minútovom odpise textu najlepší výkon Samuel Trašky z III. A, ktorý v 42 riadkoch textu urobil len 2 chyby a dosiahol tak výkon 260 čistých úderov za minútu (to sú 4 riadky bezchybne napísaného textu za minútu!). Na druhom a treťom mieste sa umiestnili štvrtáčky Nikola Konfalová zo IV. B a Viktória Mihaľová zo IV. C.

            V druhej súťažnej disciplíne - Úprava textu na počítači - žiaci opravovali už existujúci text podľa korektorských značiek. Počas 10 minút urobil Marek Štofila zo IV. B triedy 67 opráv. Týmto výkonom sa stal víťazom školského kola. Na druhom mieste sa umiestnila Viktória Mihaľová zo IV. C a na treťom mieste skončil Tomáš Žažo zo IV. A triedy.

            Víťazom blahoželáme a zároveň ďakujeme všetkým žiakom za účasť. Tešíme sa z ich preukázaných zručností a želáme im veľa radosti z ich ďalších úspechov.

            Marcela Miklošová a kolegovia

          • Projekt „Finančná gramotnosť 2023“

          • Hlavným cieľom projektu je zatraktívnenie tém finančnej gramotnosti ako pre žiakov, tak aj pre pedagógov. Použitím finančného trenažéra Finančná odysea sme lepšie sprístupnili žiakom témy z oblasti financií a podnikania, so zreteľom na schopnosť jednotlivca zmeniť myšlienky na skutky. 

            Školenie pedagogických zamestnancov a žiakov bolo zabezpečené školiteľom z tretieho sektora MUDr. Milanom Pavlíkom, ktorý sa viac ako 12 rokov venuje profesionálne riadeniu osobných financií a je autorom knihy Základy finančného zdravia a autorom finančného trenažéra Finančná odysea DeLuxe. Okrem teoretických prednášok pedagogickí zamestnanci absolvovali aj praktické cvičenia na využitie finančného trenažéra, čím sa dosiahne dlhodobosť a udržateľnosť projektu.  

            Teoretická časť bola zameraná na vzdelávanie pedagogických zamestnancov prednáškovou formou, kde nadobudli komplexné teoretické vedomosti s nasledovným obsahom:  

            • finančná zodpovednosť spotrebiteľov, 
            • plánovanie, príjem a práca, 
            • rozhodovanie a hospodárenie spotrebiteľov, 
            • úver a dlh, 
            • sporenie a investovanie, 
            • riadenie rizika a poistenie. 

            Praktická časť bola zložená z výcviku na finančnom trenažéri, kde sa vzdelávalo 12 pedagogických zamestnancov a 198 žiakov školy 1. a 2. ročníka. 

            Obe časti projektu boli v súlade s požiadavkami Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2 a zároveň rešpektovala odporučenia MŠVVaŠ Pedagogicko-organizačných pokynoch pre vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti. 

            V projekte bolo zahrnuté nadobudnutie pomôcok pre školu, ktoré budú pedagógovia so žiakmi samostatne, opakovane a dlhodobo využívať pri výučbe jednotlivých tém finančnej gramotnosti, v rámci jednotlivých predmetov. Pedagógovia budú modernou formou pripravovať žiakov do života na riešenie rôznych finančných situácií a šíriť získané vedomosti a zručnosti, čo im pomôže pripraviť sa, reagovať a zvládať rôzne životné nástrahy (úverové zaťaženie, strata zamestnania, poistné udalosti, príprava na neočakávané výdavky, manažment vlastného finančného toku a podobne). Projekt bol realizovaný v priestoroch školy v od termíne november a december 2023.

          • Mikulášska nádielka!

          • Počas dňa sv. Mikuláša sme spojili príjemné s užitočným. Mikuláš dohodol s vedením školy skrátený režim vyučovania, kedy sa žiaci intenzívne venovali svojim školským povinnostiam. Po vyučovaní nasledoval kultúrny program pre všetkých zamestnancov a žiakov školy. V pravé poludnie sme sa spoločne zišli v telocvični, kde nás Mikuláš v sprievode čertov a anjelov poctil svojou prítomnosťou a obdaroval každého malou pozornosťou. Podujatie otvorili žiaci 1. a 2. ročníka scénickym tancom.

            Pri tejto príležitosti sme spoločne vyzdobili vianočný stromček. Ako prvý naň zavesili vianočné gule s názvom triedy zástupcovia jednotlivých tried spolu s triednymi učiteľmi. Za nimi nasledovali ostatní pedagogickí zamestnanci a pani vychovávateľky zo školského internátu. Nepedagogickí zamestnanci z ekonomického úseku, pani upratovačky a kuchárky tiež symbolicky ozdobili stromček. Na záver vedenie školy priložilo ruku k dielu a pán riaditeľ PaedDr. Michal Čiernik rozsvietil stromček, ktorý nám bude pripomínať túto spoločne strávenú sviatočnú chvíľku, až kým sa nerozídeme do svojich domovov k štedrovečernému stolu.

            Mimochodom, ten kto si dáva obedy v našej školskej jedálni, si so sebou odniesol ďalšie mikulášske prekvapenie. Oceňujeme aj vianočnú výzdobu jedálne a „mňamky“, ktoré pre nás pani kuchárky s láskou pripravujú. Sladkosti, koláčiky a vlastnoručne vyrobené dekorácie si mohli žiaci a zamestnanci zakúpiť v stánku študentskej firmy BIG BOSS, ktorá nás lákala svojimi výrobkami už od skorého rána.

            Za organizáciu tohto dňa chceme poďakovať vedeniu školy, menovite pani zástupkyni Ing. Ivete Drábovej, ktorej sme pomohli pretaviť túto jej krásnu myšlienku do reality. Všetci členovia Školského parlamentu priložili ruku k dielu a na spoluprácu si pozvali aj pár svojich spolužiakov.

            Aby toho nebolo málo, Mikuláš sa u nás zdržal trochu dlhšie a v popoludňajších hodinách sa stretol aj s deťmi zamestnancov školy. Detičky mu s veľkou radosťou recitovali básne, ktoré sa naučili v škôlke, zasúťažili si, a popri darčekoch, si so sebou odniesli aj nové kamarátstva a zážitky.

            Tešíme sa opäť o rok!

            Váš Školský parlament